Udstilling med syv danske og svenske kunstnere, som på en poetisk måde rejser spørgsmål og skaber dialog omkring de eksistentielle problemstillinger, som præger verden af i dag.
I 2025 sætter Kunstetagerne fokus på menneskets eksistentielle kår i en tid, hvor klimaforandringer og miljøproblemer ændrer den verden, vi kender.
Udstillingen Force Majeure tager temaet op i maleri, skulptur, grafik, tekstil og keramik.
Deltagerne i udstillingen er Victoria Andersson (Lapland/S), Helene Aurell (S), Anne Mette Edeltoft (DK), Laima Puntule (DK/LV), Marieta Toneva (S/BG) og Anne Maria Udsen (S/DK). I udstillingen vises også værker af Hannah Streefkerk (S/NL), som desværre døde i 2022 men nåede at lægge mange kræfter i udviklingen af udstillingens koncept.
Kunstnerne har fast base i henholdsvis Sverige og Danmark. Fire af dem bringer tillige erfaringer fra lappisk, lettisk, bulgarsk og hollandsk kultur med ind i projektet, og deres blik på og billedkunstneriske tolkninger af de globale problemstillinger giver dermed udstillingen en bredere vinkel end den rent nordiske. Det, håber vi, vil bringe nuancer og diversitet ind i et tema, som ligger mange på sinde her og nu.
Kunstnerne beskriver selv FORCE MAJEURE således:
"Projektet vil vise forskellige aspekter af menneskets komplekse forhold til naturen og fokusere på det stadigt mere presserende behov for at passe på vores natur og planet. Inspirationen findes i dagsaktuelle emner, såsom klimakrise, global opvarmning og naturens ødelæggelse.
Udstillingen handler om at finde balance, identitet og håb, nu hvor klimakrisens dimensioner kræver forandring og tilpasning i tanke og handling (...) Vi vil på en poetisk måde rejse spørgsmål og skabe dialog omkring de eksistentielle problemstillinger sammen med publikum. Her vil kunsten fungere som et globalt medie til at formidle, inspirere og engagere. Det er vores håb, at værkerne kompletterer hinanden og i dialog rækker ud mod publikum i det poetiske, logiske, problematiske, målbare, paradoksale, absurde og konceptuelle."
FORCE MAJEURE er skabt til Kunstetagernes delvist transformerede industriarkitektur og opbygges som en rejse gennem husets tre en halv etager. På rejsen udfoldes forholdet mellem mennesket og den klode, vi bebor, både symbolsk og abstrakt. Victoria Andersson broderer abstraktioner over samisk identitet, rettigheder og tilhørsforhold, Helene Aurell viser en serie organiske betonskulpturer, som abstraherer over nogle af de former, som findes i både menneskekroppen, plantelivet og landskabet, Anne Mette Edeltoft fortolker uddøde koraler i keramik, Laima Puntule viser blodmalerier i variable former og påpeger dermed et rent fysisk/kropsligt bånd mellem kunstneren og værket, Marieta Toneva broderer organiske skulpturer med planteformer, som synes i forfald eller forandring, og Anne Maria Udsen viser en serie grafiske og malede variationer over de usynlige mikroorganismer, som er nødvendige for økosystemets balance. Af Hannah Streffkerk vises bl.a. et organisk, tredimensionelt, broderet verdenskort, hvor formsproget tydeliggør fællestræk i naturen verden over.
Udstillingen er støttet af Knud Højgaards Fond.
Foto: Victoria Andersson. Platsen, 2023.
Fri entré